<< Mei 2024 >>
ZoMaDiWoDoVrZa
   1234
567891011
1213
14
15161718
192021
22
232425
262728
29
3031 

Mei

  • 14

    14 mei van 9:00 tot 14:30

    Congres Gedrag

    Op dinsdag 14 mei wordt het Congres Gedrag georganiseerd door het samenwerkingsverband en is gratis toegankelijk voor alle onderwijsprofessionals uit onze regio.

     

    Laat je deze onderdompelen in alles wat te maken heeft met gedrag op school. Er zal gestart worden met een inspirerende openingslezing door René van Engelen waarna je in 2 workshop rondes je verder kunt verdiepen in het onderwerp van jouw keuze!

     

    Programma
    09.00 uur    Inloop
    09.30 uur    Lezing René van Engelen
    10.15 uur    Koffiebreak
    10.30 uur    Workshopronde 1
    12.00 uur    Lunch (inclusief)
    13.00 uur    Workshopronde 2
    14.30 uur    Einde programma

     

    Openingslezing 'De Groepscode - groepsdynamiek in het PO' door René van Engelen
    Wie werkt in onderwijs of opvang wordt er vanaf dag één mee geconfronteerd: de groep. In deze lezing gaat René onder andere in op de groepsdynamiek tijdens de verschillende ontwikkelingsfases van het kind en hoe een groep zich vormt. We zullen zien dat een goed functionerende groep voorwaardelijk is voor het leren en dat de leerkracht een sleutelrol speelt in de groepsdynamiek. Er zijn ook een aantal factoren die ervoor zorgen dat de groepsvorming minder intens verloopt, zoals een doorgaande lijn op school. In de lezing laat René ook zien hoe je de vorming van de groep kunt beïnvloeden. 

     

    Overzicht van de workshops die op het programma staan: 

     

    De groepscode door René van Engelen
    Deze workshop sluit aan bij de openingslezing van het congres. Hoe beïnvloed je de groepsdynamiek in jouw klas? Hoe start je het schooljaar goed? De leerkracht speelt een cruciale rol. Welk leerkrachtgedrag beïnvloedt de groep positief? Je gaat ook aan de slag met je eigen praktijk in deze workshop.

     

    ‘Gedrag is nooit een probleem!’ door Simone Mark (CPC)
    In deze masterclass leer je om zonder oordeel te kijken naar gedrag. Gedrag wordt verhelderd door de achterliggende behoeften te leren zien en te erkennen: je af te vragen ‘waarom doet dit kind wat hij doet’? Met behulp van reconstructies en hypothesen kunnen we interventies verzamel, zodat de leraar met meer opties kan handelen.

     

    Traumasensitief lesgeven door Selma Huitema (de leerkrachtcentrale)
    Door omstandigheden zoals (huiselijk) geweld, oorlog of misbruik, kunnen kinderen getraumatiseerd raken. Trauma kan ingrijpende invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Denk aan moeite met leren, reguleren van emoties en (zelf)vertrouwen. Dit uit zich op school vaak in uitdagend gedrag. Jij kunt als leerkracht verschil maken, zodat school de veilige plek kan zijn waar ontwikkeling mogelijk is. Een introductie in 'traumasensitief lesgeven'.

     

    Reflexintegratie bij onbegrepen gedrag door Marian Plat
    De invloed van primaire reflexen op het denken, doen en welzijn van kinderen. Niet geïntegreerde reflexen zijn vaak het ontbrekende puzzelstukje. Tijdens deze workshop wordt je meegenomen in wat theorie over hersenwerking en reflexen en welke positieve invloed bepaalde oefeningen kunnen hebben op concentratie, gedrag, leervaardigheden, executieve functies en een mindset die de groei en ontwikkeling bevordert.

     

    Praat met kinderen in plaats van over kinderen door Ruby van der Noord (SEMCO)
    Tijdens deze workshop oplossingsgerichte kindgesprekken gaan we aan de slag met de theoretische kennis over kindgesprekken. Wat verstaan we er onder en wanneer en hoe passen we ze toe
    > Werken met schaalvragen en de wondervraag
    > We gaan praktisch aan de slag met verschillende gespreksvaardigheden. Vaardigheden die er voor zorgen dat het kind zelf eigenaar blijft van de besproken problemen. En vaardigheden waardoor jij als leerkracht de informatie krijgt die je graag wilt hebben.


    Effectief communiceren met ouders door Anne Broekman en Marjolein Kortleve
    Lastige gesprekken met ouders: iedere leerkracht krijgt ermee te maken. In deze workshop gaan we aan de slag met het oefenen met deze gesprekken. Nadat je eerst de regie hebt kunnen voeren over een voorbeeldgesprek, ga je aan de slag met eigen casuïstiek en herkenbare voorbeelden en krijg je concrete handvatten aangereikt.

     

     

    Locatie: De Zoete Inval, Haarlemmerstraatweg 183, 2065 AE, Haarlemmerliede


  • 22

    22 mei van 15:00 tot 17:00

    Mijn kleuter beheerst alle doelen van groep 1 - 2, wat nu?

    In deze workshop is een deel van de scholing Aan het werk met Knappe Kleuters opgenomen. 
    Er bestaat echter geen kant-en-klare manier om af te stemmen op deze jonge leerlingen, elk kind is immers anders.  

    In deze workshop onder leiding van Mirjam Veldhoven (Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong) gaan we aan de slag met makkelijke manieren om maatwerk te bieden. Je krijgt antwoord op onder meer de volgende vragen: 
    - Welke doelen zijn geschikt voor een kind met een ontwikkelingsvoorsprong? 
    - Hoe zorg ik voor een gedegen aanpak? 
    - Welke materialen heb ik al in huis en wat kan ik daar mee doen om extra uitdaging te bieden? 
    - Hoe help ik het kind met een voorsprong om tot spel te komen in de hoeken? 
    - Hoe kan ik binnen dezelfde activiteit tóch uitdaging bieden aan kinderen met een voorsprong? 
    - Welke vragen stel ik om het kind uit te dagen?

    Breng eventueel materiaal waarmee je denkt een kind NIET te kunnen uitdagen. 

    Door Mirjam Veldhoven, HB-expert - Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong

    Leerkrachten werkzaam binnen SWV PO-ZK, kunnen zich per leerkrachtmiddag ongeveer zes weken van tevoren inschrijven. Voor deze middag zal inschrijven mogelijk zijn op 10 april 2024 vanaf 15.00 uur.

    Locatie: Schipholpoort 2, 2034 MA Haarlem


  • 29

    29 mei van 14:30 tot 17:00

    Kenniskring HB

    HB-specialisten opgelet! Op woensdag 29 mei van 14.30 tot 17.00 uur organiseren wij de tweede Kenniskring HB van dit schooljaar. We gaan met elkaar in op thema's die op het gebied van hoogbegaafdheid leven op onze scholen. Wat werkt goed op jouw school en waar zoek je nog naar oplossingen? Een deel van de bijeenkomst wordt besteeds aan intervisie.

    Alvast tot dan!

    Locatie: Schipholpoort - zaal 017